ČENGIĆ: Odlukom koju sam predstavio deblokira se FBiH i garantuje se implementacija izbora

Piši propalo 12. Jula 2022.
0

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić predstavio je danas  Odluku o izmjeni Poslovnika Zastupničkog doma PFBiH za koju tvrdi da bi se njenim usvajanjem osigurala implementacija izbornih rezultata u ovom bh. entitetu i onemogućile sve blokade.

 
Suština predloženih izmjena jeste u tome da se u skladu s Ustavom FBiH omogući trećini svakog kluba delegata konstutivnih naroda da samostalno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, a ne kao što je to do sada bila praksa, da najmanje trećina sva tri kluba zajednički mora predložiti listu kandidata.

Čengić smatra da postojeće odredbe Poslovnika Zastupničkog doma PFBiH, koje govore o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Naime, u Ustavu FBiH dio B – IZVRŠNA VLAST FEDERACIJE glava 1. Predsjednik i potpredsjednik Federacije Član 2. stav (1) glasi: “U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine”.

Čengić ističe da je Poslovnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH suprotan Ustavu FBiH jer je umjesto veznika “ili” u tekst Poslovnika u predmetnim odredbama stavljen veznik “i” i time u suštini propisana procedura u potpunosti suprotna Ustavu FBiH.

– Iako izgleda kao beznačajna štamparska greška, radi se o grubom kršenju Ustava FBiH kojim je ovim članom jasno data nadležnost da trećina svakog kluba naroda pojedinačno predloži zajedničku listu kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH o čemu se kasnije izjašnjavaju cijeli domovi, kako Zastupnički tako i Dom naroda. U Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH jasno je propisano da se izbor vrši u skladu s Ustavom FBiH – navodi Čengić.

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]