Zukanović: Amateri u FSBiH, odrekli se Osima, popljuvali Bajevića, još nismo dotakli dno

Sport 20. Novembra 2021.
0

Neuspjeh fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo još je vruća tema u sportskim krugovima.

Debakl od Finske nije prežaljen, analiziraju se greške, traže se krivci. Mnogi su mišljenja da je jedna pobjeda u osam mečeva premalo za jednu selekciju koja je imala aspiracije da se plasira u Katar.

Ibrahim Ibro Zukanović, bivši je selektor mlade reprezentacije BiH (U-21), koji je predvodio sjajnu generaciju u kojoj su igrali Boris Pandža, Sejad Salihović, Marko Maksimović, Senijad Ibričić, Vedad Ibišević, Edin Džeko… Mlada selekcija BiH bila je tada jako blizu odlaska na Evropsko prvenstvo, ali se Češka provukla u posljednjim trenucima. Mnogi od ovih igrača kasnije su postali A reprezentativci, ostavivši dubok trag u dresu s nacionalnim grbom.

Nismo dotakli dno

Zukanović je danas u fudbalskoj penziji, bavi se privatnim biznisom, ali s posebnom pažnjom prati najvažniju sporednu stvar na svijetu. Boji se, veli, da posljednji rezultati reprezentacije nisu najgore što bi se moglo dogoditi.

– Žalosno je što moramo pričati o najlošijim kvalifikacijama u historiji reprezentacije. Ako se vratimo u prošlost, geneza pada reprezentativnog nivoa počinje već od Svjetskog prvenstva u Brazilu. Mislim da je to bio vrhunac reprezentacije. Tad nismo poduzeli određene korake za koje smo se trebali pripremiti. Napravili smo dosta promašaja. U ovim kvalifikacijama smo došli na najniži nivo, a mene je strah da još nismo dotakli dno – kaže Zukanović u razgovoru za Faktor.

On dodaje da u Fudbalskom savezu BiH zaobilaze struku, ne ulažu u infrastrukturu i olako se odriču pojedinih fudbalera.

– Trebali smo malo više pažnje posvetiti struci, koja je, inače, na marginama svih dešavanja. Struka nama nije važna, a to je najvažniji segment u svakoj fudbalskog organizaciji. Postavljanjem pravih ljudi na takva mjesta puno se moglo napraviti. Mi smo i novac koji smo dobili od SP-a potrošlili olako. U Brazil je išao i “Kurta i Murta” o trošku FSBiH. Bolje bi bilo da smo poslali pet najtalentiranijih trenera da uče. Nismo uložili u fudbalsku infrastrukutru, tereni su nam možda najgori na ovim prostorima. Plus doživjeli smo smjenu generacija na koju nismo bili spremni. Olako smo dozvolili da nam neki igrači koji su godinama nosili teret odu i oproste se od reprezentacije – smatra Zukanović.

Odrekli se Osima, popljuvali Bajevića

Bivši selektor BiH dodaje da kod nas vlada parola “što je gore, to je nama bolje”.

– Ne odričemo se samo igrača, nego i stručnjaka koji su obilježili historiju bh. fudbala. Olako smo se odrekli Ivice Osima, popljuvali smo Duška Bajevića, koji je preuzeo reprezentaciju u vrlo nezgodnoj situaciji. Ne znam čemu sve to vodi. U sportskom segmentu kod nas vlada parola što je gore, to je nama bolje. FSBiH kad je radio reorganizaciju, prešao u novu zgradu, postavio je amatere na neka važna i ključna mjesta. Sve ovo je rezultat svega toga.

Fudbalska A reprezentacija znala je u posljednje vrijeme odigrati i neke dobre utakmice, posebno protiv top evropskih reprezentacija. Ni kada je igrala dobro, nije uspjela osvojiti puni plijen. Kada dođu važni mečevi, s direktnim konkurentima, utakmice odluke, Zmajevima jednostavno noge postanu teške, a lica blijeda.

– Izgubili smo samopouzdanje, posebno igrači. Više ni oni ne vjeruju u sebe. Najbolji smo kad nemamo šta izgubiti. Tada igramo kako treba, psihički smo stabilni. Kad imamo nešto izgubiti, ne djelujemo kako treba. Možda je uzrok tome mladost i neiskustvo nekih igrača. Međutim, nemamo fudbalera od 18-19 godina, ipak su igrači koji igraju u inostranstvu, ozbiljne lige – govori Zukanović.

Poslije poraza od Finske drvljem i kamenjem su pojedini navijači, sveznalice s društvenih mreža osuli paljbu po Miralemu Pjaniću. Zukanović smatra da je to potpuno pogrešno.

Petev nije trebao biti selektor

– Pjaniću su ni krivom, ni dužnom, stavili metu na čelo. Pokušali ga okriviti za neuspjeh. To je urađeno da bi se drugi sakrili. Pjanić je jedan od glavnih kotačića u ekipi. Ne mogu ni takvi igrači non-stop nositi breme samo na svojim leđima. Trebaju i drugi uraditi svoj drugi posao kako treba.

Najveću odgovornost, smatra, snosi selektor Ivaylo Petev.

– Žao mi je Peteva, suosjećam se s njim kao kolegom, ali mislim da se on nije ni trebao naći na jednoj takvoj i odgovornoj poziciji. Sigurno je da on snosi odgovornost, da je odgovorniji od igrača. On je birao, postavljao, govorio šta da igraju i kako da igraju.

Budućnost Zmajeva, kako sada stvari stoje, nije svijetla.

– Ako se ne napravi drastičan rez, a koliko ja vidim iz kompletne atmosfere, ili se to ne želi, ili se ne zna. Ponavljam da se bojim da nismo dotakli dno i da može biti puno gore. Najgore je što mi ne zaslužujemo ovo, bolji smo od dosta reprezentacija koje će se naći u Kataru. Vidimo iz godine u godinu na završnicama EP i SP broj selekcija se povećava. Dozvoljavamo sebi luksuz da sve prolazi mimo nas i ovo su četvrte kvalifikacije koje su propale. Dozvolili smo da se stvari postave naopačke, igračima smo ukrali šou, oni bi trebali da budu istinske zvijezde svega. Kad se dogodi uspjeh, drugi likovi se eksponiraju, sad ih nema nigdje. Sakrili se i čekaju da prođe oluja – poručuje Zukanović za kraj.

Izvor: narod.ba

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]