Evropski parlament: Ne može Dodik biti za put BiH ka EU a ići Putinu, Zovko polaže nade u Varhelyija

snažne poruke 5. Jula 2022.
0

Evropski parlament održava danas plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem zastupnici, između ostalog, ocijenjuju političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Izvjestilac za BiH Michael Gahler istakao je kako je naša država sada na raskršću, te da je politički dogovor u Briselu simbol evropske perspektive zemlje.

On ističe, pak, kako je potreban niz reformi.

– Dva glavna izaziva nisu tehnički nego politički i tiču se sescesionističkih pokreta RS-a i zastoja pregovora o reformama koje su potrebne kako bi se zemlja uskladila sa EU standardima – poručuje Gahler.

On zatim poziva Vijeće Evrope da slijedi primjer SAD-a i Velike Britanje i sankcioniše člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– To je osoba koja je rekla da je predana reformama ali je odletjela u Sankt Petersburg i sastala se sa Vladimirom Putinom – kaže Gahler i podsjeća na povlačenje iz državnih institucija i formiranje paralelnih u RS-u.

Željana Zovko podsjetila je na sutrašnji sastanak Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem, te navela kako očekuje pozitivan dogovor.

Tineke Strik također napomenula je kako Dodik ne može biti za evropski put a sastajati se sa Vladimirom Putinom.

Romeo Franz kazao je da posebn sada nakon agresije na Ukrajinu znaju da Putin želi proširiti utjecaj na Zapdni Balkan, a posebno BiH.

– Na nama je da osiguramo mir i stabilnost. Osuđujemo sve one koji pokušavaju podijeliti državu. Svi ti pokušaji koji polaze iz RS-a moraju prestati hitno. Ljudi žele život u miru i budućnost za svoju djecu – rekao je Franz.

Naveo je kako plemenski etno sistem nema budućnosti, te da on ne jamči ljudska prava.

Izvor: narod.ba

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]