SKUP IM BIFTEK OD 5 KM, PA SVI JELI PAPRIKE OD 3 KM: U restoranu u Parlamentu BiH haos zbog filovanih paprika, masa otrovanih
U restoranu Parlamentarne skupštine BiH, čije su cijene inače bagatela, nedavno je prijavljeno trovanje punjenim paprikama jedne od uposlenica ove institucije, zbog čega je morala intervenirati kantonalna inspekcija, saznaje portal “Avaza”. Oštećene vrećice Izlaskom na teren, inspektori nisu pronašli punjene paprike, ali jesu uočili, kako nam je potvrđeno, niz nepravilnosti u radu restorana kojim upravlja […]
U restoranu Parlamentarne skupštine BiH, čije su cijene inače bagatela, nedavno je prijavljeno trovanje punjenim paprikama jedne od uposlenica ove institucije, zbog čega je morala intervenirati kantonalna inspekcija, saznaje portal “Avaza”.
Oštećene vrećice
Izlaskom na teren, inspektori nisu pronašli punjene paprike, ali jesu uočili, kako nam je potvrđeno, niz nepravilnosti u radu restorana kojim upravlja Služba za zajedničke poslove institucija BiH.
– Jedna osoba imala je stomačne tegobe u vidu proljeva i mučnine – navedeno je u prijavi.
Saznajemo da je naređeno i uništeno čak 90 kilograma mesa, zbog neispravnog držanja.
Neki proizvodi nisu imali ni deklaraciju.
Inspektori su utvrdili da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena imenovana i neimenovana jela (ambalažirana u oštećene pvc vrećice), mliječni proizvod kojem je istekao rok upotrebe te sirovine bez deklaracije i mogućeg utvrđivanja sljedivosti i to: 1 kg pilećih bataka, 3 kg pilećeg filea, 8 kg teleće jetre, 12 kg pilećeg steka, 0,750 kg pilećeg fila, 0,485 kg begove čorbe, 3,775 kg sos teleći mišići, 0,430 kg pohovanog oslića, 0,450 kg svježi sir, 11,100 kg teleće kosti, 0,800 kg junećeg mesa, 6,600 kg piletine za wok, 25,800 kg pilećih bataka, 1,900 kg teleće šnicle i 14,400 kg ćufte-junećeg mesa.
Sve uništiti
– Navedene proizvode ukupne količine 89,69 kilograma na licu mjesta inspektor proglašava higijenski neispravnim te naređuje njihovo uništenje putem KJKP „Rad“, a potvrdu o uništenju potrebno predočiti inspektoru na uvid – stoji u informaciji u koju je portal “Avaza” imao uvid.
Osim toga, inspektori su naveli da je analizom uzoraka na Veterinarskom fakultetu dobiven zadovoljavajući rezultat gotovog jela, ali da su rezultati ispitanih briseva površina pokazali povećan ukupan broj bakterija.
Inspekcijskom kontrolom zatečene sirovine od koje se spravljaju jela, pri čemu je konstatovano da se meso u predmetni restoran doprema u svježem stanju što stoji i na deklaracijama, a da se u istom, na neadekvatan način vrši njegovo zamrzavanje
U restoranu Parlamentarne skupštine BiH, za kojeg je inače poznato da je znantno jeftiniji u odnosu na gradske restorane, neko od zaposlenih prijavio je inspekciji stomačne tegobe nakon konzumiranja filovanih paprika, zbog čega su na teren izašli inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, potvrđeno je za “Slobodnu Bosnu”.
Kako saznajemo, postupajući po telefonskoj prijavi fizičke osobe, čiji su podaci službena tajna za inspektore, a koja se odnosila na okolnosti konzumiranja filovanih paprika u restoranu koji posluje u sastavu “SLUŽBE ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE INSTITUCIJA BIH”, u maju ove godine, veterinarski inspektor u timu sa inspektorom za hranu, izvršili su hitan usmjereni inspekcijski nadzor na navedene okolnosti prilikom čega su konstatovali sljedeće:
– Da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena jela (od kojih su neka ambalažirana u oštećene pvc vrećice), mliječni proizvod isteklog roka upotrebe, sirovine, pretežno meso i riba, bez deklaracija i mogućeg utvrđivanja sljedivosti u ukupnoj količini od 89,69 kilograma.
– Proizvode u navedenoj količini inspektor je na licu mjesta proglasio higijenski neispravnim, te naredio njihovo uništenje putem KJKP “RAD”. S obzirom na to da se prijava odnosila na ispravnost gotovih jela, a da kontrolni uzorci istih, kao ni kontrolni uzorci ostalih jela služenih dan ranije, nisu zatečeni, inspektor je izvršio uzorkovanje gotovih jela služenih na dan kontrole, o čemu je sačinjen poseban zapisnik o uzorkovanju. Radi kontrole higijenskog stanja opreme i radnih površina kuhinje, kao i prostora za usluživanje, uzeti su i uzorci briseva sa navedenih površina.
Analizom uzoraka u Labaratoriji za mikrobiološka ispitivanja živežnih namirnica, stočne hrane i predmeta opšte upotrebe – Veterinarski fakultet Sarajevo, dobijen je zadovoljavajući rezultat ispitivanja gotovog jela, dok rezultati ispitanih briseva površina nisu odgovarali Smjernicama o mikrobiološkim kriterijama za hranu.
Tako je, kako je navela za “SB” glasnogovornica KUIP-a Vildana Brdarić, zapisnički naloženo uništenje sirovina koje je provedeno u ostavljenom roku, o čemu je postupajućem inspektoru na uvid data potvrda KJKP “Rad”d.o.o. o neškodljivom uništavanju, što inspektor konstatuje na poseban zapisnik 27.5.2022.godine.
Inspekcija je zaključila u predmetnom slučaju iz nadležnosti veterinarske inspekcije, dok je osim navedenog, inspektor za hranu vršio nadzor i poduzimao mjere i radnje i svoje nadležnosti, odnosno izdao rješenje o otklanjanju nedostataka zbog nepoštovanja procedura HACCP-a.
Nakon kontrolnog pregleda prostora kuhinje sa svom opremom i zatečenim sirovinama, te dokumentacije HACCP-a, utvrđeno da je subjekat u cjelosti postupio po svim tačkama rješenja inspektora za hranu.
“Napominjemo, da o trovanju ne možemo govoriti s obzirom na to da navodi prijave nisu potkrijepljeni ljekarskim nalazom, odnosno medicinskom dokumentacijom”, naveli su iz KUIP-a za “Slobodnu Bosnu”.
Komentari