Sarajlijama dozlogrdile blokade saobraćaja zbog raznih utrka, zašto Vlada KS to dozvoljava?

kada kasaba izigrava svijet 10. Oktobra 2021.
0

I danas je na području Ilidže i općine Novi Grad u Sarajevu obustavljen saobraćaj zbog biciklističke trke “Grandfondo”, a kako je to ranije najavljeno iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Vozači su u automobilima čekali da policija ponovo dopusti odvijanje saobraćaja, a povremene obustave će trajati sve do 17 sati.

Međutim, iako su obustave najavljene vozači su nezadovoljni jer dolazi do ovakvih zastoja u saobraćaju, a uzimajući u obzir da se nedjeljom na Stupu stvaraju gužve i zbog autopijace, gdje dolazi veliki broj posjetilaca.

– Ne samo da su obustavili saobraćaj nama sa autima, već su zaustavili i javni gradski prijevoz. Svakako sa Ilidže ne saobraća ni tramvaj, pa kako da neko stigne na vrijeme do posla. Znate neki rade i nedjeljom – kazao je jedan od vozača iz kolone automobila dok je čekao da se “pusti” saobraćaj.

Jučer je, također, u glavnom gradu BiH došlo do saobraćajnog kolapsa zbog održavanja utrke “UCI Gran Fondo World Championship Istočno Sarajevo-Sarajevo 2021”, zbog koje je na nekoliko sati bio izmijenjen režim saobraćaja.

Do obustave i otežanog odvijanja saobraćaja jučer je došlo u naseljima Dobrinja i Stup, a s obzirom na velike gužve na ovim dionicama, gužve su se stvorile i dalje po gradu.

S obzirom da neki građani nisu znali za održavanje ove biciklističke trke i obustavu saobraća koja je potrajala, neki su u automobilima “zaglavili” više od sat vremena.

– Sa djecom sam na cesti već sat vremena. Ovo nema smisla – napisala je jedna Sarajka.

– Neka trke održavaju na dionicama gdje nema saobraćaja ili gdje obustava neće izazvati kolaps. Sramotno je šta nam rade – kazao je jedan od vozača tokom današnje obustave.

Građani se slažu kako je ovo nedopustivo, te da se saobraćaj može zaustavljati samo u iznimnim situacijama, a da sportske ili bilo kakve druge manifestacije kojih ima napretek ne smiju biti uzrok zastoja u gradu a bez alternativnih pravaca.

Razne trke rekretivaca i takmičenja, što atletska, što biciklistička, učestala su u Sarajevu, a saobraćajne gužve i blokade ulica postaju nesnosne. Odgovornost zbog toga svakako snosi Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja koji takvo što dozvoljavaju.

Izvor: faktor.ba / narod.ba

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]