Migranti u BiH za tri godine podigli više od 5,8 miliona KM; Prašović: Kako preuzimaju novac u bankama i poštama?

istražiti 13. Januara 2021.
0

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Gadžo (SBB) objavila je na svom Facebook profilu kako je migrantima u BiH u protekle tri godine transferirano više od 5,8 miliona KM posredstvom Western Uniona.

 
 

Objavila je novčane doznake iz Western Uniona na kojima je osim iznosa uplaćenog novca navedeno da su ih slali iz Afganistana, Maroka, Pakistana i Iraka u 2018., 2019. i 2020. godini.

– To je dio podataka koje sam pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH održati u Bihaću. Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte. Naime, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument. Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u našu državu uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD – napisala je, između ostalog, Prašović.

 

Izvor: narod.ba

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]