Državni službenici opet na protestima: Naših 73 miliona KM godišnje daju entitetima i jačaju ih

Ispravno 26. Oktobra 2021.
0

Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH danas su mirnim okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo protestovali nezadovoljni osnovicama njihovih plaća, ali i jer nemaju potpisan kolektivni ugovor.

 
 

Kako su istakli, nemaju drugog izbora, jer se njihov poslodavac oglušuje na njihove zahtjeve i od prošlih protesta u septembru se ništa nije promijenilo.

– Osnovni i glavni zahtjev našeg Sindikata je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da nas naš poslodavac ne uvažava, ne vidi i ne zna da postojimo, on se ni u budućem periodu neće pokrenuti niti išta preduzeti, tako da mi organizujemo daljnje aktivnosti da pišemo ambasadama, sindikatima u Americi i Engleskoj, ne bi li neko vidio da se država urušava planski i jačaju se entiteti – istakao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

 

Entiteti se, kako ističe, održavotvoruju, a sve na račun uposlenih u državnim institucijama.

– Poslodavac nije zainteresovan da potpisuje kolektivni ugovor i što bi? Razlika od osnovice za obračun plaće 535, koja je bila prije deset godina, i ove sadašnje 475, koja traje deset godina na godišnjem nivou iznosi 73 miliona. Što bi poslodavac potpisivao ugovor s nama i odrekao se toga. On ta 73 miliona prebacuje na entitete. S obzirom na to da to traje 10 godina, 730 miliona su 22 hiljade zaposlenih od svojih plaća odvojili i prebacili entitetima – kazao je Karčić.

Izvor: FAKTOR.BA / NAROD.BA

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]