EU RUŠI PREDSJEDNIKA VSTV-a: Pozivamo Tegeltiju da uvaži stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke

dobra vijest 4. Decembra 2020.
0
Foto: nap.ba

Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takav, VSTV uvijek mora iskazivati ​​najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer, saopćeno je danas iz Delegacije EU-a u BiH nakon vanredne sjednice VSTV-a na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u vezi sa posljednjom aferom u kojoj glavnu ulogu ima predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. 

 

PREDSJEDNIK VSTV-A

Tegeltija odbio odgovarati na pitanja medija, prije toga poručio: Prirodno je da razmotrim podnošenje ostavke

– Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća ponudila stvarnu i kritičku raspravu – navodi se u saopćenju.

Pozivaju predsjednika VSTV-a Tegeltiju da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

– Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi također predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču ​​neovisnosti i integriteta pravosuđa – zaključuje se u saopćenju

Izvor: narod.ba

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]