SDA Sarajevo: NiP pokušava skrenuti pažnju sa činjenice da pravosuđe štiti čelnike te stranke

BORBA ZA PRAVOSUĐE 9. Septembra 2021.
0
Foto: nap.ba

Skupština Kantona Sarajevo nema ovlasti i ne može naređivati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da smjenjuje ili imenuje nosioce pravosudnih funkcija, saopćio je Kantonalni odbor SDA Sarajevo.

 
– Zbog te činjenice zastupnici SDA nisu željeli učestvovati u predstavi za javnost u režiji zastupnika NiP-a i podržati inicijativu kojom Skupština Kantona Sarajevo zahtijeva od VSTV-a smjenu glavne kantonalne tužiteljice. Nikakve populističke inicijative ne mogu i neće uvjeriti javnost u lažnu želju NiP-a da popravljaju stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu, pa tako i Tužilaštvu Kantona Sarajevo – istakli su u saopćenju.

Kako dodaju, da su u NiP-u zaista nezadovoljni stanjem u pravosuđu, ne bi na poziciju ministra unutrašnjih poslova KS u dva navrata imenovali Admira Katicu, dugogodišnjeg prvog saradnika i desnu ruku bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

– Nisu kadrovi SDA, već upravo Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ili bilo kojeg drugog pravosudnog zvaničnika odgovornog za stanje u pravosuđu, kao što nisu kadrovi SDA utjecali ni na izbor glavne kantonalne tužiteljice. Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioca koji je oslobodio odgovornosti Elmedina Konakovića za krađu pečata jer “nije bio svjestan protivpravnosti djela”. Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioce koji u ladicama drže predmete protiv Konakovića i ostalih kadrova NiP-a – navode u saopćenju i dodaju:

– Više je nego jasno da su NiP-ove besmislene populističke inicijative, optužbe na račun SDA i lažna briga za stanje u pravosuđu zapravo pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da upravo zvaničnici te stranke uživaju pravosudnu protekciju.

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]