Omerbegova kuća iz 17. stoljeća danas je mjesto gdje se može dobro jesti
Omerbegova kuća podignuta je u drugoj polovini 17. stoljeća, nalazi se u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, neposredno uz Travničku kapiju, i predstavlja karakterističan primjer bosanske stambene arhitekture iz osmanskog perioda. To je jedan od većih stambenih objekata tog vremena, sa prizemljem zidanim u kamenu i spratom rađenim u bondruku, s dosta malih prozora, ukrašenim […]
Omerbegova kuća podignuta je u drugoj polovini 17. stoljeća, nalazi se u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, neposredno uz Travničku kapiju, i predstavlja karakterističan primjer bosanske stambene arhitekture iz osmanskog perioda.
To je jedan od većih stambenih objekata tog vremena, sa prizemljem zidanim u kamenu i spratom rađenim u bondruku, s dosta malih prozora, ukrašenim ulaznim vratima i kosim krovom, pokrivenim šindrom.
Ugledne zvanice
Ovaj objekt porodica Omerbegović kupila je 1952. od Dane Salom da bi Općina Jajce 1965. izgradila drugi objekt porodici Omerbegović te zamjenom došla u posjed Omerbegove kuće.
Na korištenje je 1967. kuća data preduzeću “Putnik” iz Beograda da bi krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bila urađena obnova i adaptacija, nakon čega je dobila namjenu ugostiteljskog objekta.
Restoran je bio u funkciji sve do 1992., a nakon obnove, taj objekt je imao različite namjene. U julu 2003. proglašen je nacionalnim spomenikom i tako je Omerbegova kuća postala jedan od 29. spomenika u kraljevskom gradu.
Poznati jajački ugostitelj Asim Kunić na tom mjestu je u julu 2013. otvorio restoran.
“Prve korake napravio sam baš u ovom objektu, u kojem danas radim. Punih 35 godina nisam prestao učiti o ugostiteljstvu, koje je na neki način postalo moj život. Služio sam članove predsjedništva bivše države, brojne ugledne zvanice, ljude koji znaju šta su dobra hrana i merak”, govori Kunić.
U Jajcu su lani boravili gastronomski stručnjaci, koji su kušali jela tradicionalne bosanske kuhinje.
“Iz Madrida sam kasnije dobio obavijest da je moj restoran dobitnik “Zlatne zvijezde za kvalitet hrane”. Među restoranima iz 170 zemalja izabrali su ovaj, iz srca Bosne i Hercegovine”, govori nam Kunić.
Brojni turisti
Restoran posjećuje veliki broj turista iz cijelog svijeta.
“Najčešći gosti su Slovenci, Hrvati, Austrijanci, Nijemci, ali znamo ugostiti i turiste iz Indonezije, Katara ili Amerike. Stranci posebno uživaju u bosanskom loncu, begovoj čorbi ili sogan-dolmi. Ponekad znam ugostiti i neke poznate glumce, kao i neke druge poznate ličnosti s naših područja”, govori nam on.
Premještena Hafizadića česma
Uz Omerbegovu kuću premještena je Hafizadića česma, koju je sagradila hadži Šerifa Merjem-hanuma, supruga Seid Ahmed-bega Hafizadića, kćerka bosanskog teftedara Ahmet-bega Vilića iz Travnika. Ranije je česma bila na drugoj strani ulice, tridesetak metara od njene sadašnje lokacije, na koju je prenesena 1948. godine u neizmijenjenom obliku.
Izvor: avaz.ba
Komentari