Šest namirnica koje će vam pomoći u jačanju imuniteta
Istraživanja su pokazala da određena hrana više koristi čovjekovom organizmu. A ovih šest namirnica vam pomažu da osnažite organizam i ojačate imunitet. Jogurt Redoviti unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet. Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što […]
Istraživanja su pokazala da određena hrana više koristi čovjekovom organizmu.
A ovih šest namirnica vam pomažu da osnažite organizam i ojačate imunitet.
Jogurt
Redoviti unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet. Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što također snižava rizik od upala.
Kokošija supa
Ona ne liječi samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tijela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji učinak kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija.
Gljive
Gljive su bogate selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s tjesteninom, jajima, na pizzi ili s mesom – važno je samo da ih jedete.
Brokula
Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Najbolje je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.
Srdele
Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u tijelu jačajući imunitet. Osim srdela, odličan su izbor tuna, pastrva i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba.
Čaj
Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju djelovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dvije šoljice čaja na dan, prenosi Radiosarajevo.
Komentari