Ovo voće iz porodice ruža je istinski izvor zdravlja
Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog voća. Njen je učinak da hladi i smiruje, te na taj način djeluje na cijelo tijelo a posebno na srce, te ublažava nemir. Kruška sadrži vlakna te visok nivo pektina, voćnih kiselina, koji blagotvorno djeluju na […]
Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog voća.
Njen je učinak da hladi i smiruje, te na taj način djeluje na cijelo tijelo a posebno na srce, te ublažava nemir.
Kruška sadrži vlakna te visok nivo pektina, voćnih kiselina, koji blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva, potpomažu njihov rad i probavu. Osim toga, kruška ima veću količinu netopljivih vlakana što znači da djeluje kao odličan čistač čija su laksativna svojstva čak jača od onih u jabuke.
Kruška djeluje korisno na osobe koje imaju problema s iskašljavanjem, upalama grla ali i problema s radom pluća. U takvim slučajevima kuhana kruška, i njen sok i plod, povoljno djeluje na cijeli sistem. Zrnasta tekstura kruškina ploda potječu od lignina, netopivih vlakana koja imaju velik utjecaj na snižavanje kolesterola.
Kruška je izvor bakra, bitnog minerala u tragovima koji utiče na rast i razvoj tkiva i organa (posebno bubrezi, jetra, mozak, srce) te na funkcionisanje mišića. Redovno konzumiranje ovoga ploda preporučeno je starijim osobama, smanjuje rizik mišićne degeneracije. Ovo voće je i diuretik, povećava učestalost mokrenja i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Potiče rad bubrega te uklanja suvišnu vodu iz tijela.
Bogat vitaminima i mineralima, plod kruške sadrži fruktozu i glukozu koji djeluju kao izvor energije, dok antioksidansi direktno djeluju na jačanje cjelokupnog imuno sistema.
Izvor: banjaluka.com / Faktor
Komentari