NEREGULARNOSTIMA NIKAD KRAJA: Nikšić zbog kćerke optužio CIK i SDA, Bakalarovo objašnjenje sumnjivo..

Izbori 2020 12. Oktobra 2020.
0
nermin-niksic

Više od 100.000 prijava za glasanje na predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini poštom iz inostranstva, od kojih je većina registrirana za glasanje iz Srbije i Hrvatske, te stotine utvrđenih neregularnosti i lažnih prijava, opravdano su probudile sumnju u regularnost izbornog procesa.

Te neregularnosti bile su tema posljednje konferencije za medije Socijaldemokratske partije (SDP), na kojoj se obratio i predsjednik te stranke Nermin Nikšić.

Nikšić je, govoreći o zloupotrebama i lažnim prijavama, spomenuo primjer svoje kćerke, koja živi u Njemačkoj, a za glasanje je, tvrdio je, prijavljena u Švicarskoj. Za te je neregularnosti optužio Stranku demokratske akcije (SDA).

– To je uredna prijava njena za izbore, sa adresom i sa državom u kojoj se nalazi, sa Njemačkom. A ovo je uredno ovjereno, gdje kaže da vaša prijava ispunjava uvjete za glasanje izvan BiH, u Švicarskoj. Usput, kad je to provjeravala, još je na biračkom spisku i u Konjicu u Domu izviđača. Baš bi mi bilo interesantno da vidim hoće li i ko će za nju glasati za SDA na ovim sljedećim izborima – izjavio je Nikšić.

Međutim, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar je, gostujući na televiziji Face, objasnio taj slučaj, tvrdeći da se radi o grešci u evidenciji birača, ali da je kćerka predsjednika SDP-a uredno registrirana za glasanje iz Njemačke.

– Iz SDP-a su zvali ljudi da kažu da je ta djevojka pogrešno evidentirana, pa su naši službenici rekli da pošalju taj podatak, prepravit ćemo. Međutim, oni to nisu uradili nego su napravili spektakl. Mi smo vidjeli da je to samo tehnička pogreška. Kćerka je prijavljena zaista u Njemačkoj, ali je pri evidentiranju pogrešno upisana u Švicarsku. Ispravljeno je u roku od tri minute – objasnio je Bakalar.

Dodao je predsjednik CIK-a da bi kćerka prvog čovjeka SDP-a u svakom slučaju dobila izborni materijal u adresi u Njemačkoj.

Iako je CIK dostavio informacije o sumnjama u neregularnosti nadležnim tužilaštvima, te iako je ovo saziv CIK-a koji je prvi put javno objavio podatke o prijavama za glasanje iz inostranstva, Nikšić je odgovornost za postojeću situaciju fakturisao toj instituciji.

– I ja sam kao zastupnik SDP-a glasao za novi saziv CIK-a, očekujući da će se oni uhvatiti u koštac sa nezakonitostima kojima je bio opterećen svaki izborni proces u BiH. Očekivali smo od njih da se suprotstave ovome i danas je očito kako nemaju snage ili nisu uspjeli ili možda čak na to gledaju prilično nonšalantno – izjavio je Nikšić.

Međutim, predsjednik SDP-a nije bio baš najiskreniji. Pri glasanju za prijedlog kojeg je uputio zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić Nikšić je bio “suzdržan”.

Na toj su sjednici, podsjetit ćemo, smijenjena dva člana CIK-a koja su važila za osobe bliske Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čime je zadat fatalan udarac SNSD-u i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, strankama koje su imale kontrolu nad CIK-om i svim ključnim odlukama te institucije.

U međuvremenu su zvaničnici ove dvije stranke kontinuirano vršili pritisak na novi saziv CIK-a, u kojem je u međuvremenu promijenjen još jedan član blizak HDZ-u, a tim se pritiscima, očigledno, pridružio i šef SDP-a BiH.

Iz CIK-a je, podsjetit ćemo, potvrđeno da su sve informacije u vezi sa neregularnostima dostavili nadležnim tužilaštvima, ali je jedino do sada reagiralo Tužilaštvo Distrikta Brčko.

Iz Tužilaštva BiH, institucije za koju se s razlogom tvrdi da je pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a BiH, su za Faktor potvrdili da su zaprimili podneske CIK-a u kojima se navode određene neregularnosti u vezi biračkog procesa.

– Na temelju dostavljenih prijava, formirani su predmeti koji su u radu – kazali su nam iz Tužilaštva BiH.

Izvor: faktor.ba / narod.ba

Komentari

NAPOMENA - Portal narod.ba zadržava pravo da obriše neprimjerene komentare bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije portala narod.ba.
Podijeli ovaj članak! Podijeli ovaj članak!
[ajax_register]
[ajax_login]